Protetica


Protetica dentară este ramura stomatologiei care se ocupă cu restaurarea morfo-funcţională şi estetică a cavităţii orale prin intermediul unor restaurări biocompatibile. Cu ajutorul tratamentelor protetice se realizează refacerea dinţilor nefuncţionali şi înlocuirea celor deja pierduţi.

Pierderea unui dinte (edentaţie unidentară), a mai multor dinţi (edentaţie parţială) sau a tuturor dinţilor de pe o arcadă (edentaţie totală), duce la apariţia unor modificări în dinamica mandibulară, cu repercursiuni asupra contactelor dento-dentare şi ale întregului aparatul dento-maxilar (modificări de poziţie şi migrări patologice ale dinţilor vecini, contacte premature, suprasolicitarea unor dinţi cu apariţie mobilităţii dentare, disfuncţii ocluzale, modificări musculare, complicaţii loco-regionale, modificări la distanţă – suferinţe digestive şi psihice).

Protetica dentară este divizată în trei domenii:

  • Protetică dentară fixă: coroane unidentare, punţi dentare fixate prin cimentare;
  • Protezarea mobilizabilă a edentaţiilor partiale;
  • Protezarea mobilizabilă a edentaţiilor totale.

O lucrare protetică de calitate trebuie să respecte anumite principii:

  • Principiul biofuncţional: restaurarea masticaţiei, a fizionomiei şi restabilirea fonaţiei;
  • Principiul biomecanic: rezistenţă fizico-chimică şi stabilitate în timp;
  • Principiul profilactic: protecţia ţesuturilor dentare şi a parodonţiului marginal cu care vine în contact, prevenirea iritaţiilor gingivale, posibilitatea igienizării corecte.

În cadrul cabinetului stomatologic FortunaDent, folosim materiale de cea mai bună calitate, există o relaţie de colaborare strânsă între echipa de medici şi cea a tehnicienilor dentari, motiv pentru care cabinetul nostru se dovedeşte a fi o alegere bună în vederea executării impecabile a unor lucrări protetice de tipul coroanelor şi punţilor dentare din materiale diverse, a diferitelor tipuri de proteze (fixe sau mobilizabile, cu sisteme speciale sau clasice) şi a lucrărilor pe implanturi (fixe sau mobilizabile).