Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune că este mai uşor să previi decât să tratezi. Acest principiu este valabil în orice ramură a medicinei, inclusiv şi în stomatologie. Teama de medicină în general şi de medicul stomatolog în special, face acest principiu foarte greu de aplicat în medicina de zi cu zi.
Profilaxia reprezintă prima şi cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor. Respectarea măsurilor profilactice salvează timp şi efort şi elimină eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice.
Stomatologia preventivă reprezintă ansamblul de măsuri luate pentru a îndepărta, corecta sau opri manifestarea cauzelor care pot determina sau amplifica îmbolnăviri ale aparatului dento-maxilar. Depistarea cât mai precoce este cheia evitării tratamentelor stomatologice laborioase şi costisitoare.
Întreţinerea sănătoasă a dinţilor şi a structurilor moi înconjurătoare depinde de fiecare dintre noi şi de felul în care aplicăm procedurile simple de igienă orală. Anumite afecţiuni sunt insesizabile pentru pacienţi în stadiile incipiente, de aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde şi trata în timp util diversele afecţiuni dentare şi pentru a preveni apariţia altora.
Măsurile profilactice de care puteţi dispune în cabinetul nostru sunt următoarele:
- îndrumări privind îmbunătăţirea igienei orală prin individualizarea tehnicilor de periaj adecvate în funcţie de afecţiunile prezente şi demonstrarea lor şi a folosirea mijloacelor suplimentare periajului (aţă dentară, periuţe interdentare, apă de gură, etc.);
- prevenirea cariei dentare prin:
- mijloace terapeutice: sigilarea şanţurilor şi fosetelor;
- creşterea rezistenţei structurilor dentare: fluorizare topică/sistemică;
- detectarea şi combaterea plăcii bacteriene dentare;
- îndepărtarea tartrului dentar prin detartraj manual sau mecanic (ultrasonic);
- periajul profesional, realizat cu paste speciale, profilactice şi abrazive;
- air-flow-ul, ca procedură modernă de igienizare profesională a dinţilor, destinată îndepărtării în detaliu a plăcii bacteriene şi a coloraţiilor extrinseci cauzate de nicotină, cafea, alimente colorate; se recomandă în asociere cu detartrajul ultrasonic şi periajul profesional sau ca procedură unică, repetată odată la 3 luni; acesta proiectează pe dinţi un jet fin format din particule de bicarbonat de sodiu şi apă, asigurând o curăţare intensă a zonelor greu accesibile, conferind şi o senzaţie de prospeţime a cavităţii bucale.