Sfaturi utile dupa procedura de profilaxie dentara (detartraj)

Tartrul se formează ca urmare a mineralizarii plăcii dentare restante pe suprafețele dentare. Tartrul astfel format nu mai poate fi îndepartat prin periaj, ci doar prin mijloace specifice. În cazul în care nu faceți o vizită medicului stomatolog în acest sens, riscați inflamații ale gingiilor, ce pot duce în timp la retracții gingivale, însoțite chiar de distrugerea suportului osos și de pierderea dinților.

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că respectarea termenelor pentru controalele periodice indicate de medicul dvs. şi revenirea la noi tratamente de profilaxie este foarte importantă şi trebuie să se facă la cel mult 5-6 luni. Minimalizarea depunerilor noi de placă bacteriană şi tartru se controlează prin realizarea unui periaj dentar corect, de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Complementare periajului dentar sunt indicate şi folosirea aţei dentare şi a apelor de gură, clătirea gurii cu ceai de muşeţel sau gălbenele, cu efecte asemănătoare apei de gură.

După manopera de detartraj, apare o uşoară sensibilitate dentară şi un disconfort la nivelul gingiilor, simptome comune, ce dispar după 2-3 zile, de aceea este indicat să evitaţi în această perioadă alimentele foarte fierbinţi, foarte reci sau acre.